A friss adócsomag 6 fontos pontja

A friss adócsomag 6 fontos pontja

INFO >

A FRISS ADÓCSOMAG 6 FONTOS PONTJA

1. A társasági adó egységesen 9%

A jelenleg érvényes 10/19%-ról egységesen 9%-ra csökken a társasági adó mértéke 2017-től.

A 9 %-ra módosítás következtében változik az épp bevezetésre jelölt start-up befektetés adóalap-kedvezményének mértéke, és a vállalkozói személyi jövedelemadó is 9%-ra csökken.

2. Illetéktörvény – változik a kedvezményi korlát

Az illetéktörvény módosítására is szükség volt, ugyanis az szintén tartalmaz a Tao. törvény ellenőrzött külföldi társaságához hasonló rendelkezést, ami ha maradna a jelenlegi szövegezés szerint, akkor a magyar társaságok is búcsút inthetnének a kedvezményezett eszközátruházás, - átalakulás és –részesedéscsere illetékmentességének.

3. Szocho és Eho: 22%

A szocho 27%-ról 22%-ra csökken 2017-től, ezzel együtt a már az előző salátatörvénnyel is megnyirbált Eho általános mértéke 27%-ról 22%-ra módosul. Máris bekerült a javaslatba, hogy 2018-tól mindkét esetben további csökkentés következik, 20%-ra.


 4. Teret hódít a reklámadó

A javaslat kiterjeszti az önkormányzatok adóztatási jogát a reklámhordozó utáni adókötelezettség tényállásával. Így építményadó vethető ki az ilyen objektumok után a felület m2-ben kifejezett mérete alapján. Ennek felső határa évi 12 000 Ft/m2 lesz.

5. Kedvezőbb adózás az ingatlanértékesítésnél

2017-től bármely ingatlan vagy ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelem a szerzés évét követő ötödik évtől kezdődően adómentessé válik. Eddig ez csak a lakóház, lakás és vonatkozó vagyoni értékű jogokra volt igaz, az egyéb ingatlanok csak a 15 évtől voltak adómentesek.

6. Csökken a KIVA kulcsa

A Kiva (kisvállalati adó) kulcsa 16%-ról 14%-ra csökken 2017-től, majd a szocho csökkenését követve 2018-tól tovább csökken 13%-ra.Dombóvár Könyvelés. Megbízhatóság, szakértelem, pontosság.