Egyéni vállalkozás indítása

Egyéni vállalkozás indítása

INFO >

EGYÉNI VÁLLALKOZÁS INDÍTÁSAAz egyéni vállalkozó az egyéni vállalkozói tevékenységéből eredő kötelezettségeiért teljes vagyonával felel. 

Mégis népszerű, hiszen egyszerű, gyors és ingyenes az alapítás, a tevékenység 1 hónaptól 5 évig terjedő időre szüneteltethető, bármikor megszüntethető.

Hatósági engedélyhez kötött gazdasági tevékenység csak az engedély birtokában kezdhető meg, illetve végezhető.

Képesítéshez kötött tevékenységet az egyéni vállalkozó csak akkor folytathat, ha a jogszabályokban meghatározott képesítési követelményeknek megfelel, illetve akkor is, ha a képesítési követelményeknek ő maga ugyan nem felel meg, de az adott tevékenység folytatásában személyesen közreműködő, általa határozatlan időre foglalkoztatott személyek között van olyan, aki rendelkezik az előírt képesítéssel.

Ha a székhely nem csak saját tulajdon, szükség van a tulajdonostárs hozzájáruló nyilatkozatára is.

A legelső lépés az ügyfélkapu megnyitása.

Ügyfélkapus regisztrációt bármely természetes személy kezdeményezhet. A regisztrációt személyesen a regisztrációs szervnél (bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán, külképviseleten) vagy elektronikusan indíthatja el, ha 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyazonosító igazolvány birtokában.

A vállalkozás indítása Webes Ügysegéden keresztül történik. Ezen a felületen az űrlap kitöltésénél a személyes adatokon túl nyilatkozni kell, hogy milyen tevékenységeket szeretnénk végezni, milyen adózási formát választunk, milyen jogviszonyban szeretnénk dolgozni, és itt kell nyilatkozni arról, hogy ÁFA mentességet választunk-e vagy sem.

Ha várhatóan nem fogjuk elérni éves szinten a 6 MFt - os árbevételt, akkor választhatjuk az alanyi mentességet. Ez azt jelenti, hogy a számláinkat ÁFA felszámítása nélkül kell kiállítani, így ÁFA-t sem kell fizetni, viszont a beszerzéseink után sem vonhatjuk le az ÁFA-t. Ha kevés költségünk van, akkor valószínűleg nem érdemes ezzel foglalkozni, bonyolítja az adminisztrációt. Ha viszont az év során elérjük a 6 MFt - os árbevételt, az sem okoz problémát, csak attól a pillanattól kezdve, már abban a számlában is, amivel elérjük a határt, fel kell számítani az ÁFA–t, beszerzéseink áfa tartalmát levonhatjuk, és innentől ÁFA bevallás készítésére leszünk kötelezettek.

Az egyéni vállalkozók adózását alap esetben a személyi jövedelemadó törvény szabályozza, ez alapján kell adófizetési kötelezettségeiket is teljesíteniük.

Ezen felül van lehetőségük még bizonyos feltételek esetén a gazdálkodás volumenének figyelembe vételével egyéb adózási módra is, ilyen a KATA és az EVA.

Az egyéni vállalkozó az Szja tv. rendelkezései szerint a jövedelmét – a törvényben meghatározott feltételek figyelembevételével – kétféle módszer szerint állapíthatja meg.

Az első módszer a költségek tételes elszámolása alapján a vállalkozói jövedelem szerinti adózás, a második pedig az átalányadózás.


Az egyéni vállalkozók bevételeinek és költségeinek meghatározása alapvetően pénzforgalmi szemléletet követ, azaz a kifizetés időpontja a meghatározó.


Az egyéni vállalkozónak az SZJA tv. alapján az alábbi adófizetési kötelezettségei keletkeznek:

  • összevont adóalapra megállapított adó: a vállalkozói kivétre, ami az egyéni vállalkozó személyes munkavégzése címén elszámolt összeg

  • vállalkozói szja: a vállalkozó adóalapja után

  • osztalék adó: vállalkozói osztalékalapja, mint osztalékból származó jövedelem alapján


Az adózási módokról részletesen külön tájékoztatóban olvashatsz.

Miután megvan az adószámunk és a nyilvántartási számunk, be kell jelentkezni a Nemzeti Adó-és Vámhivatalhoz, az illetékes Önkormányzathoz az iparűzési hatálya alá, tevékenységtől függően az Iparkamarához vagy az Agrárkamarához, és ha szükséges a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz. 

A vonatkozó jogszabályok értelmében, amennyiben az egyéni vállalkozás bejelentkezett az ÁFA hatálya alá, köteles pénzforgalmi bankszámlát nyitni, ha nem ÁFA alany, megfelelő a lakossági bankszámla is, de célszerű külön vállalkozói bankszámla, hiszen ma már nagyon kedvező kisvállalkozói banki csomagok érhetőek el.

Külön törvény szabályozza, hogy kinek kell kötelezően pénztárgépet használni. Erről részletesen az Aktuális menüpont alatt olvashatsz.

Szükségünk lesz egy számlatömbre és egy bélyegzőre is.

A számla adattartalmáról külön tájékoztatóban olvashatod el a legfontosabb kritériumokat.

Bélyegző használata nem kötelező, de megkönnyíti a dolgunkat, ha van. Ha csak készpénzes értékesítésünk lesz, akkor elegendő a készpénzes számlatömb, de azért jó, ha van olyan is, ami az átutalásos fizetésre is alkalmas.

Az egyéni vállalkozó halála esetén az egyéni vállalkozó özvegye, özvegy hiányában vagy annak egyetértésével örököse, illetve az egyéni vállalkozó cselekvőképtelenségét vagy cselekvőképességének korlátozását kimondó bírósági határozat esetén az egyéni vállalkozó nevében és javára törvényes képviselője az egyéni vállalkozói tevékenységet folytathatja, ha egyéni vállalkozói tevékenységét a hatóságnak bejelenti. 

Dombóvár Könyvelés. Megbízhatóság, szakértelem, pontosság.