Egészségbiztosítási státusz

Egészségbiztosítás státusza

INFO >

2016. július 15-től öt különböző színű lámpa jelzi a magánszemélyek különböző egészségbiztosításban betöltött státuszát.

A zöld, piros, kék és barna lámpa mellé július 15-től a sárga lámpa került bevezetésre. A sárga lámpát az egészségügyi szolgáltatásokra szerződést kötött magánszemélyek miatt vezették be.

Az új, sárga lámpa alapján a megállapodást kötött személyek nem kaphatják meg a következő egészségügyi szolgáltatásokat:

-nem jogosultak a tb által támogatott külföldi gyógykezelésre

-nem jogosultak a teljes körű fogászati alap- és szakellátásra (18 éves korig, majd ezt követően a középiskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt, a várandósság megállapításától a szülést követő 90 napig, valamint 62 éves életkor felett)

-18 éves kor felett nem kaphatnak fogsebészeti ellátást, fogkő eltávolítást, ínyelváltozás kezelést, valamint életkortól függetlenül fog- és szájbetegségek kezelését, fogmegtartó kezelést

-nem vehetők fel transzplantációs várólistára

zöld lámpa azt jelzi,

hogy a magánszemélynek érvényes a TAJ száma és rendezett az egészségügyi járulék befizetése. (egészségügyi járulék: 4% természetbeni egészségügyi járulék vagy a havi 7050,- Ft egészségügyi szolgáltatási járulék, vagy a havi 5790,- Ft költségvetés által fizetett egészségügyi szolgáltatási járulék).

A piros lámpa azt jelzi,

hogy a magánszemélynek érvényes a TAJ száma, de a jogviszonya rendezetlen, az OEP nyilvántartásban jogosultként nem szerepel. Ebben az esetben megkapja a beteg az egészségügyi szolgáltatást, de a jogosultság rendezésének érdekében köteles felkeresni a kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervét.

kék lámpa azt jelzi,

hogy a magánszemély TAJ száma átmenetileg érvénytelen, mert a beteg külföldön biztosított. Amennyiben a beteg az EU valamelyik tagállamában biztosított és ott igényelt Európai Egészségbiztosítási Kártyát, akkor a kártyával Magyarországon a szükséges orvosi ellátást megkapja.

barna lámpa azt jelenti,

hogy a betegnek nincs érvényes TAJ száma. Ebben az esetben a beteg csak az ellátás kifizetése mellett kaphat egészségügyi szolgáltatást. Barna lámpa jelenik meg az egészségbiztosítási megállapodást megkötő magánszemélyeknél a várakozási időszak alatt.

Dombóvár Könyvelés. Megbízhatóság, szakértelem, pontosság.