Adóregisztráció

Adóregisztráció

INFO >

ADÓREGISZTRÁCIÓ - SOKAKAT MEGAKADÁLYOZ A CÉGALAPÍTÁSBANA cégbíróságtól érkező adószám kérés teljesítését megelőzően az adóhatóság megvizsgálja a kérelmező „előéletét”. Megbizonyosodik arról, hogy a cég vezető tisztségviselői, az 50 százalékot meghaladó mértékű szavazati joggal, valamint a minősített többségi befolyással rendelkező tagjai esetében nem állnak-e fenn olyan okok, amelyek kizárják, hogy a cég részére az adóhatóság adószámot állapítson meg. Aki a regisztrációs szűrőn fennakad, például kiderül róla, hogy korábbi cégét már csődbe vitte, nem kaphat adószámot. Ha pedig már működő cég vezetőjéről derül ki rovott múltja, cége adószámát törli az adóhivatal.

 

Az üzleti élet vezetői az adóregisztrációs eljárással három esetben találkozhatnak:

  • cégalapításkor;

  • ha a cég vezető tisztségviselője vagy a többségi befolyással rendelkező tag személye megváltozik;

  • ha az eljárást az alapítani tervezett cég vezető tisztségviselője maga kéri


Felszólítási rend


A NAV minden esetben alaposan ellenőrzi az adószámot és a kérelmező adózási „morálját” is. Amennyiben nem felel meg a törvényben meghatározott feltételeknek, az adóhatóság az adószám iránti kérelmét elutasítja, illetve – a már működő vállalkozás esetében – a fennálló akadály megszüntetésére szólítja fel a céget. Korábban a bevallási, illetve az adófizetési kötelezettség, valamint a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása volt az adószám-felfüggesztés legjellemzőbb oka.

A hatályos törvény jelen előírása szerint csak két eredménytelen felszólítás után lehet elrendelni az adószám-felfüggesztését.

A beszámoló közzétételének elmulasztása esetén viszont már nem felfüggesztés, hanem az adószám törlése a szankció. A NAV ilyen esetben kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását is. Azonban erre is csak két eredménytelen felszólítás után kerülhet sor.

Az adószám-felfüggesztése, illetve szankciós törlése a céget nem mentesíti adóbevallási és adófizetési kötelezettségeinek teljesítése alól. Az adószám megvonását követően az érintett cég nem vehet igénybe adó-visszatérítést, adó-visszaigénylést és költségvetési támogatást.


Bővült a kimentési okok köre


Ez év elejétől pedig bővült az úgynevezett kimentési okok köre. Ez azt jelenti, hogy az adószám kiadását megtagadó adóhatósági határozat ellen az érintett cég fellebbezhet, a kisebbségi tulajdonosok pedig új kimentési lehetőségekkel élhetnek.


Az adószám-felfüggesztéssel szankcionált vállalkozás nehéz helyzetbe sodorhatja üzleti partnereit is. A tapasztalatok szerint ugyanis az ilyen esetek nagy többsége felszámolással végződik. A megtérülés esélye tehát meglehetősen csekély. Amit megtehetünk, hogy ellenőrizzük a céget a nyilvántartásokban, mint amilyen a 
feketelista.hu is, ahol tizennégy más közhiteles nyilvántartás adatai is megjelennek egy kereséssel.


Dombóvár Könyvelés. Megbízhatóság, szakértelem, pontosság.