Kedvezően változik az utalványok Áfa szabályozása

Kedvezően változik az utalványok Áfa szabályozása

INFO >

Az Európai Unió Tanácsa egységes szabályozás alá vonja a vásárlási utalványok és utalványi rendszerek áfa kezelését. A közelgő változás miatt az eladóknak mindenképpen érdemes lehet áttekinteni a jelenlegi gyakorlatukat, hogy a jövőben a lehető legjobban ki tudják használni az új irányelvből fakadó kedvező áfa kezelést.

Mivel a fogyasztók nagy általánosságban kedvelik a vásárlási utalványokat, ajándékkártyákat és pontgyűjtő hűségkártyákat (egységesen: utalványokat), a gazdasági életben is igencsak elterjedt a használatuk, hiszen alkalmazásuk áfa szempontból az eladók számára is kedvező.

 

Előfordulhat például olyan eset, amikor az eladónak elvileg csak részben, vagy egyáltalán nem keletkezik áfa fizetési kötelezettsége, annak ellenére, hogy az utalvány ellenértékét beszedte a fogyasztótól. Ez akkor következhet be például, ha az utalvány az érvényességi időn belül nem, vagy nem teljes mértékben kerül felhasználásra. Továbbá, az utalványok egyes típusai esetében lehetőség van arra, hogy a tényleges felhasználás és a vonatkozó áfa kulcsok alapján kerüljön megfizetésre az áfa.

 

A nagy népszerűségre való tekintettel rendkívül sokféle vásárlási utalvánnyal és utalványi megoldással találkozhatunk, azonban a magyar áfatörvény egységes európai szabályozás hiányában eddig nem kezelte az ilyen ügyleteket. Az áfa megfontolásokat ezért az általános szabályok alakították. 

 

„Annak érdekében, hogy a tagállamokban kialakult eltérő gyakorlatot egységesítse, továbbá a jogbizonytalanságot enyhítse, az Európai Unió Tanácsa a közelmúltban kibocsátotta a 2016/1065 sz. Irányelvet. Az irányelvet csak a 2018. december 31. napját követően kibocsátott utalványokra kell alkalmazni, azonban annak végleges szövegezése már most is jó támpontot adhat az eladók számára annak felmérésére, hogy milyen irányba mutat majd a szabályozás. Ez alapján érdemes lehet felülvizsgálni, hogy hogyan illeszkedik az irányelv szabályaiba az alkalmazott utalványi rendszer, illetve, hogy az egyes utalványok miként minősülnek majd az új szabályozás alapján” – emelte ki Veszprémi István, a Deloitte Adó- és jogi tanácsadási részlegének partnere.

Az új irányelv a vásárlási utalványok két típusát különbözteti meg:

· Egycélú utalvány: kibocsátásakor teljes bizonyossággal megállapítható az utalványért kapható termék, illetve szolgáltatás.

·Többcélú utalvány: nem állapítható meg egyértelműen az utalványért kapható konkrét termék, vagy szolgáltatás.

 

A két típusú utalványnak a szolgáltatási vonzatokon túl az adózási megítélése is jelentősen eltér egymástól: míg az egycélú utalványok esetén áfa fizetési kötelezettség főszabályként az utalvány átadásakor keletkezik, addig a többcélú utalványok esetén elméletileg az utalvány beváltásakor keletkezik az adófizetési kötelezettség.

    

Dombóvár Könyvelés. Megbízhatóság, szakértelem, pontosság.