Pénzforgalmi adózás és az ÁFA

Pénzforgalmi adózás és az ÁFA

INFO >

PÉNZFORGALMI ADÓZÁS ÉS AZ ÁFAA pénzforgalmi adózás esetén a számlát kiállító félnek nem keletkezik adókötelezettsége a számla kiállításakor, hanem csak akkor amikor azt kifizetik.

Ezzel párhuzamosan az ilyen számlát befogadó félnek sem lesz adólevonási joga a számla befogadásakor, csak akkor, amikor azt ki is fizeti.

A pénzforgalmi adózás előnye, hogy addig nem kell fizetendő adót bevallani, amíg nem egyenlíti ki a cég partnere a számlát, vagy bármilyen más módon nem kerül kiegyenlítésre a számla.

Ha a számla sosem kerül kifizetésre, akkor nem kell az áfát befizetni utána. A számlán ilyen esetben is a normál teljesítési időpontot kell feltüntetni, az ügylet tényállásszerű megvalósulási időpontját. Részteljesítés esetén a részteljesítés dátuma lesz a teljesítés napja.

A számla kiegyenlítése történik akkor is, amikor engedményezés, elengedés, tartozásátvállalás miatt szűnik meg a belőle adódó követelés. Ez azt jelenti, hogy akkor is meg kell fizetni az áfát, ha nem pénzzel egyenlítik ki a számlát, hanem bármilyen más módon. A leggyakoribb ilyen eset az üzleti életben a kompenzálás.

A pénzforgalmi adózás szerinti adóalany számláján szerepelnie kell egy egyértelmű utalásnak arra, hogy az adott ügyletre a pénzforgalmi adózás szabályait kell alkalmazni.

A trv. szerint csak azokra a számlákra lehet alkalmazni a pénzforgalmi adózás szabályait, amelyeken szerepel ez a megjelölés. Ha egy adott számlán nem szerepel ez a jelölés, akkor az adó a számla teljesítési időpontjában megfizetendő.Dombóvár Könyvelés. Megbízhatóság, szakértelem, pontosság.