Lízingelt autó értékcsökkenése

Lízingelt autó értékcsökkenése

INFO >

Lízingelt autó értékcsökkenéseA lízingelt autó konstrukció azóta egyre népszerűbb, mióta már visszaigényelhető a törlesztő részlethez kapcsolódó áfa. Az értékcsökkenés elszámolásakor azonban érdemes figyelemmel lenni a futamidőre, és ehhez igazítani az értékcsökkenés elszámolási idejét.

A lízingelt autó és az áfa

Pénzügyi lízing esetében is lehetőség van az áfa levonására, de a nyílt végű és a zárt végű pénzügyi lízing eltér ebből a szempontból.

A zárt végű lízingnél az eszköz átkerül a vevő tulajdonába akkor, amikor megfizeti az utolsó részletet. Az áfa-trv. alapján alapesetben nem vonható le az áfa. A lízingbe adó a birtokba adáskor számlát állít ki, áfával növelt összegről, az áfa megfizetése a futamidő elején esedékes. A kezdő részlet, a tőke és a kamat megfizetése a szerződésben foglaltak szerint kerül megfizetésre és már nem tartalmaz áfát.

Nyílt végű lízingnél nem kerül a vevő tulajdonába a lízingtárgy, hanem a lízingbe adónál marad a tulajdonjog a futamidő végéig. A tulajdonszerzési jog a lízingbe vevőnél kizárt, a futamidő végén egy harmadik személy szerzi meg azt, egy előre rögzített maradványérték megfizetésével. Ez a konstrukció szolgáltatásnak minősül, az autó átadásakor számlát nem állít ki a lízingbe adó, csak birtokba adási bizonylatot. A törlesztő részletekről azonban készül áfás számla.

A nyílt végű pénzügyi lízing tehát áfaelőnyt jelent a vállalkozásnak, az áfa levonhatóságot azonban a magánhasználat még befolyásolhatja.

Értékcsökkenés

A tárgyi eszközök közt kimutatott személygépkocsi után értékcsökkenést kell elszámolni, mivel az erkölcsi avulás miatt veszít az autó az értékéből. A maradványértékkel csökkentett bekerülési értéket azokra az évekre kell felosztani, amelyekben az eszközt (autót) használni fogják.

A gyakorlatban legtöbbször lineáris 20%-os kulcsot használnak a személygépkocsik esetében, de ez a pénzügyi lízingnél nem mindig alkalmazható, hisz a futamidő lehet 3 év, 4 év, vagy akár 8 év is, ami vagy több, vagy kevesebb, mint a 20%-nak megfelelő 5 év.

A vállalkozó döntheti el, hogy milyen hasznos időtartamot állapít meg az értékcsökkenéshez, de ha a futamidőt például 4 évben határozzák meg, akkor a 20%-os kulcs értelmét veszti.

Fontos, hogy a könyvelés mindig megkapja az eszközhöz kapcsolódó lízingszerződést, hogy megfelelően tudja megállapítani az értékcsökkenés elszámolási kulcsát.

Dombóvár Könyvelés. Megbízhatóság, szakértelem, pontosság.