Diákok iskolaszövetkezeten keresztül történő alkalmazása

Diákok iskolaszövetkezeten keresztül történő alkalmazása

INFO >

DIÁKOK ISKOLASZÖVETKEZETEN KERESZTÜL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁSAA diákok iskolaszövetkezeten keresztül történő alkalmazása során az iskolaszövetkezet és a nappali tagozaton tanuló diák – 2015. június 20-tól a 25 év alatti passzív jogviszonnyal rendelkező hallgatók is ide tartoznak - között jön létre határozott időre a munkaviszony.

A foglalkoztató és az iskolaszövetkezet polgári jogi szerződést köt egymással. Ennek ellenére a foglalkoztató ez esetben is köteles a munkaidő-nyilvántartás vezetésére és emellett a tájékoztatási kötelezettsége is fennáll, melyet a munkavégzés megkezdéséig kell teljesítenie.

Amennyiben a foglalkoztatás iskolaszövetkezeten keresztül valósul meg, nem keletkezik biztosítási jogviszony. A foglalkoztatott diáktól nem kerül egyéni járulék levonásra, a foglalkoztató pedig nem fizet szociális hozzájárulási adót. A diákot az iskolaszövetkezet jelenti a NAV felé (T1044D nyomtatvány), a munkáltatónak nem keletkezik bejelentési kötelezettsége. A diáknak kifizetett összegből az iskolaszövetkezet levonja a 15 % személyi jövedelemadót, a diákot pedig adóbevallási kötelezettség terheli a következő év május 20-ig.

Speciális szabály, hogy az iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatott diákok legalább ugyanannyi, munkavégzési kötelezettséggel nem járó időtartamra jogosultak, mint amennyi szabadságra az Mt. alapján jogosultak lennének, azonban erre az időtartamra nem illeti meg őket díjazás.

Jelenleg az iskolaszövetkezet és a tagja közötti munkaviszonyt a munka törvénykönyve szabályozza. 2016. szeptember 1-től azonban az iskolaszövetkezetek szabályozását a jogalkotó az Mt-ből áthelyezi a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény hatálya alá.Dombóvár Könyvelés. Megbízhatóság, szakértelem, pontosság.