MÁRCIUSI HATÁRIDŐK

Újabb mentességek a vészhelyzet alatt
március 7, 2021
Kamatmentes Újraindítási gyorskölcsön Hitelprogram GINOP-9.1.1-21
március 14, 2021

MÁRCIUSI HATÁRIDŐK

MÁRCIUSI HATÁRIDŐK

 

03.08 – tól igényelhető

Kamatmentes újraindítási gyorskölcsön hitelprogram

 Erről részletesen tervezek egy külön hírlevelet küldeni.

 

03.15

Ha rendelkezünk ügyfélkapuval, e-személyi igazolvánnyal vagy telefonos azonosítóval, abban az esetben ügyfélkapus belépés után 2021.03.15-től az ESZJA felületen tekinthetjük meg a tervezetet.

 

03.16

Iparűzési adóelőleg:

Az Önkormányzatok folyamatosan küldik ügyfélkapura, cégkapura a folyószámla értesítőket.

Én azt tapasztalom, akinek kértük az 1%-ra történő előlegcsökkentést, azt fel is könyvelték, a KATA tételes adót választó adózóknak pedig automatikusan a 12.500.- Ft adó szerepel már a folyószámlájukon.

Ha esetleg nem kaptuk meg, akkor le lehet kérni az E-Önkormányzat felületén, illetve a Bp-i felületen.

Aki nem ismeri a felületeket, de szeretne eligazodni rajta, írtam egy e-bookot erről, mely az alábbi linken érhető el:

https://onlinevallalkozoitudastar.hu/termek/onkormanyzati-es-adohatosagi-folyoszamla-lekerdezes/

 

03.31

Kamarai tagdíj befizetése

Az 5.000,- Ft éves kamarai hozzájárulás összegének befizetési határideje mindig tárgyév március 31., mely a területi kereskedelmi és iparkamara erre a célra elkülönített bankszámlájára történő átutalással teljesíthető. Az összeg átutalásánál a közlemény rovatba fel kell tüntetni a befizető adószámát és a „kamarai hozzájárulás” szöveget.

Nem köteles kamarai hozzájárulást fizetni az egyéni vállalkozó, ha vállalkozási tevékenységét a naptári év teljes időszakában szünetelteti és ezt a nyilvántartását vezető területi gazdasági kamarának bejelenti.

A kérelmező a nyilvántartásba vételről – amennyiben a regisztrációja során ezen elérhetőségét megadta – a területi kereskedelmi és iparkamarától elektronikus értesítést kap, amely tartalmazza a vállalkozás kamarai regisztrációs számát, valamint azt, hogy az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulást is megfizette.

A hozzájárulásról számla nem készül, az a banki bizonylat, illetve befizetési pénztárbizonylat alapján számolható el.

 

03.31

KATA adatszolgáltatás 20K102 nyomtatványon

 

Kinek kell benyújtani?

A nyomtatványt az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyt és a kisadózók tételes adójának alanyát kivéve mindenkinek be kell nyújtani a NAV-hoz

abban az esetben, ha a naptári évben a kisadózó vállalkozásnak kisadózó bevételének minősülő összeget juttatott, ha azt számla alapján juttatja, és annak összege a tárgyévben meghaladja az 1 millió forintot. Nem minősül a kisadózó vállalkozás bevételének az áthárított általános forgalmi adó.

A nyomtatványt az elektronikus ügyintézésre kötelezett, valamint az elektronikus ügyintézési módot önként választó adózónak, ügyfélnek elektronikusan kell benyújtania.

 

03.31 NAV ONLINE számla – moratórium vége

A NAV 2021. március 31-ig nem szab ki mulasztási bírságot, ha az áfaalany nem, vagy nem megfelelően teljesíti számlaadat-szolgáltatási kötelezettségét a következő esetekben.

  • Ha olyan számláról nem szolgáltat adatot, amiről csak 2021. január 4-től kell.
  • Ha olyan, számlázó programmal kiállított számláról, amiről a 2020. július 1-jén érvényes szabályok szerint kell adatot szolgáltatni, a 2020. július 1-jétől érvényes szabályok szerint szolgáltat adatot, vagyis a 2.0-ás verziójú séma alkalmazásával.
  • Ha olyan számláról teljesít adatszolgáltatást, amiről a 2020. július 1-jén érvényben lévő szabályok szerint még nem kötelező, azonban az adatszolgáltatása nem megfelelő.

A számlakibocsátó adóalanyok közül azok, akiknek 2021. január 4. előtt nem kellett online számlaadat-szolgáltatást teljesíteniük, kizárólag akkor mentesülnek a szankció alól, ha legkésőbb az adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett első számla kiállításának napjáig regisztrálnak az Online Számla rendszerben.

Comments are closed.